Blogi elämästä MS-taudin kanssa --- A blog about life with MS

Miltä tuju kortisonipaukku tuntuu

sunnuntai 13. elokuuta 2017
Syön "kortisonipulssina" kolmena päivänä yli 900 mg kortisonia per päivä. Kortisonipulssista voit lukea lisää täältä.  Se on kortisonia todella iso annos. Tehokas, mutta iso. Ensimmäinen kortisonipulssi annetaan sairaalassa suonensisäisesti sivuvaikutusten tarkkailun vuoksi. Huolestuttavana sivuvaikutuksen näin tujusta kortisoniannoksesta on psykoosi. Itsellä heinäkuinen sairaalassa annettu kortisoni meni hyvin. Kaikilta sivuvaikutuksista ei kuitenkaan välty ja olin ehtinyt unohtaa ne. Tässä, mitä olen itse kokenut kahden suurkortisonipulssin kohdalla parin ensimmäisen päivän aikana. (ja huom, nämä ovat minun kokemukseni)

1.päivä

Hikoilu. Ajattelin sairaalassa, että se oli polyesterisien potilaspyjamien syytä. Ei ollut. Kotona tekee mieli istua kylmäpakkaus päänpäällä tuulettimen edessä.

Rauhattomuus. Väsyttää, mutta ei nukuta. Olo on uupunut, mutta on vaikea rauhoittua paikoilleen.

"Huppelissa olo" Sairaalassa tämä ei tietenkään näkynyt, kun oli vieraammassa paikassa. Minulla oli ensimmäisenä päivänä kuin nousuhumala (niitäkin on tähän eloon mennessä useampi koettu, valitettavasti). Olin kuin kankeajalkainen "Moilanen naapurista terve" (kohta 2:45), joka nauraa käkättää omille jutuilleen ja miehen laittaessa vinyylilevyn päälle esittää huonekaluihin nojaten Voimelemise Kärpsediäkin parempia liikesarjoja (jatkuu videossa Moilasen jälkeen).  Mies sanoi jo lauantaina päätään pyöritellen "Olisikohan sinun ollut parempi jäädä sinne sairaalaan" (englanniksi kylläkin). Pahoinvointi. Suussa on kummallinen, etova maku. Vaikka ylen ei tarvitse antaa, kaikki ellottaa. Onneksi mansikat menee. Niitä vanhempani toivat puoli laatikollista tänä aamuna meille.

Pää tuntuu pöljältä ja vähän krapulaiselta. Pää tuntuu kuin se olisi turvoksissa. Ja sen nousuhumalaolon jälkeen tulee krapulainen olo päänsäryn kanssa (näitäkin on valitettavasti elämän aikana koettu).

2. päivä

Unettomuus
Sairaalassa ollessa ensimmäinen yö oli todella rikkinäinen unilääkkeestä huolimatta. Kotona sain nukuttua viime yö kolme tuntia. Toisenä kortisonipäivänä olen luonnollisesti aivan kuitti, mutta uni ei vain tule. Päänsärky
Kombinaatio huonosti nukutusta yöstä ja lääkkesstä

Paha maku suussa
Tuntuu, että kortisoni kitkerää makua ei saa millään pois.

Kolmannen päivän uskon seuraavan toisen päivän tuntemuksia, mutta toivon, että saan jo nukuttua enemmän. Jos tämä kortisonikuuri seuraa edeltäjäänsä niin alkuviikko menee nukkuessa ja kompastellessa. Ensi viikonloppuna toivon, että voin jo niittää kortisonikuurin tehoa.

Niin hyvää lääkettä kun kortisoni kaikin puolin on, niin sillä on kyllä suurina annoksina aikamoisia sivuvaikutuksia.