Blogi elämästä MS-taudin kanssa --- A blog about life with MS

Oman MS-taudin aikajana

13.5 Tunsin ikävän nitkahduksen selässäni, josta tunti myöhemmin tunsin jalkapohjien olevan turrat

14.5 Jalkojen turruus oli levinnyt reisiin saakka. Seuraan tilannetta, koska aimminkin on selkävaivojen kanssa joutunut painimaan. Nyt selässä ei kuitenkaan ole kipua. 

18.5 Huomaan, että reidet ovat kipeät ja väsyneet. Lyhyenkin matkan jälkeen niissä on rasituksesta johtuvaa tärinää. Pääsen lääkäriin, joka kertoo selkäni venähtäneen, mutta ei löydä selitystä jalkojen oireilleni.

20.5 Huomaan jalkojeni väsymyksen pahenevan. Sadan metrin matka tuntuu useamman kilometrin juoksumatkalta.

21.5 Lähden päivystykseen, koska matka makuuhuoneesta keittiöön tuntuu liian pitkältä matkalta jalkojen voimien vähyyden vuoksi. Nään terveyskeskuslääkärin, joka konsultoi kirurgia. Minulle tehdään lannerangan MRI, josta ei löydy oireita selittävää. Pääsen yöksi kotiin ja palaan seuraavana aamuna rintarangan ja kaulan magneettikuvaukseen.

22.5 Pitkä päivä taas päivystyksessä. Magneettikuvista ei jälleen kerran löydy oireita selittävää, kuten jo itse aloin epäillä. Nyt pelkään pahinta. Tapaan neurolääkärin, joka määrää pään magneettikuva.
Yhdeksän aikaan illalla lääkäri pahoittelee, että pään kuvista on löytynyt MS-tautiin sopivat muutokset. Minulta otetaan selästä viiden pistoyrityksen jälkeen likvor-näyte, jonka tulokset joko vahvistavat MS-epäilyn tai ei. Minulle kerrotaan, että saan kirjeen neurologian poliklinikalta kuukauden sisään. 

29.5 Saan seuraavalle päivälle neurologian poliklinikalle ajan.

30.5 MS diagnoosini varmistuu.

27.6 Aloitan Copaxone-nimisen MS-lääkkeen

07/17 Saan kolmen päivän kortisonihoidon sairaalassa taudin pahenemisvaiheeseen

08/17 Uusi pahenemisvaihe. Syön kolmena päivänä päivittäin kolmen päivän ajan 31 kortisonitablettia. 

10/17 Saan kahden viikon välillä kahdesti sairaalassa kolmen päivän kortisonikuurin ärhäkkään taudin pahenemisvaiheeseen. 

11/17 Minulle aloitetaan toisen linjan ms-lääke Tysabri. Neljän viikon välein suoneen infusoitava tyjy lääkepaukku. 

01/18 Pahenemisvaiheita ei ole ollut sitten lokakuun ja olo alkaa olla "normaali".